Zelfgemaakte Bosbessenjam

Mijn eerste zelfgemaakte jam: Bosbessenjam en het is meteen gelukt gelukkig. Ik houd absoluut niet van te zoete jam en vind de verhouding van 1: 1 dan ook absoluut niet opgaan voor mij.

Vandaar dat ik een minder zoete bosbessenjam gemaakt heb. Wil je ook graag weten hoe?


Benodigdheden

Steriele potten
500 gram Bosbessen
Snufje zout
250 gram Geleisuiker
1 e.l Citroensap
1 blaadje gelatine

Potten steriel maken : Ik denk dat de meesten van jullie wel weten hoe dit moet maar even snel en simpel. Zorg dat je van eerder gebruikte potten de etiketten en stickertjes eraf hebt geweekt.
Zet een ruime pan water op, breng het aan de kook. Leg de potten en deksels erin en laat even een minuut of vijf goed doorkoken.

Zet ze op de kop op een schone theedoek op je aanrecht en laat ze afkoelen. Door de hitte verdampt het laatste restje water in de potten.

Was de bosbessen en verwijder eventuele takjes, kroontjes etc, en doe ze in een grote pan. Voeg daarbij een mespuntje zout, het citroensap en de geleisuiker.

Roer het geheel goed door en laat het even een half uurtje tot uurtje goed doortrekken.

Zet vervolgens de pan op het vuur en breng het geheel onder regelmatig roeren aan de kook. De bessen zullen vanzelf openknappen maar je kan ze natuurlijk ook meteen met een aardappelstamper goed fijn maken. Ik heb het zo'n 10 minuten laten koken.
Voeg het blaadje gelatine toe en roer het goed door de substantie.

Vul nu je potjes tot net onder de rand met het mengsel. Draai het deksel er goed stevig op, heb je gemorst haal dan met keukenpapier eventuele restjes weg, als deze tussen het deksel komen kan het geheel gaan schimmelen, Zet vervolgens de potten op de kop op je theedoek en laat een kwartiertje afkoelen. Draai ze dan terug en laat ze volledig afkoelen.

Heb je je potten éénmaal geopend, bewaar ze dan in de koelkast.

Als je niet zo van stukjes houd kan je ook het fruit even in een keukenmachine fijnmalen en dan verwerken als hierboven genoemd.

Ook heerlijk is de bosbessenjam op een pannenkoek, over vanille of slagroomijs, of lekker als vulling in een slagroomtaart.

1 opmerking